> Uncategorized > Wdrażanie HAACP w firmie

Wdrażanie HAACP w firmie

Posted on | Możliwość komentowania Wdrażanie HAACP w firmie została wyłączona

Czy Twoja działalność jest objęta obowiązkiem wdrożenia systemu HACCP? A może w ogóle nie masz pojęcia czym jest ten system lub czy firma powinna go stosować? Czas najwyższy by uzupełnić braki wiedzy i dowiedzieć się, czym jest i dlaczego analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontrol są tak istotne w kontekście prowadzenia jakiejkolwiek działalności związanej z żywnością. Na wstępie wyjaśnijmy, że podstawowy celem HACCP jest wykrycie i usunięcie wszelkich zagrożeń higienicznych. W kontekście produkcji żywności jest to de facto zasadniczy czynnik, co każdy może potwierdzić.

Wiemy już zatem czym to jest, oraz na pewno domyślamy się, z jakich powodów jest to ważne, by każda działalność spożywczo-higieniczna spełniała wszelkie kryteria z tym związane. W tym momencie warto powiedzieć kilka słów o ofertach firm, które zajmują się tym zagadnieniem. Na rynku znajdziemy speców od HACCP, którzy są w stanie kompleksowo wdrożyć system do firmy. Klient może liczyć na darmowe konsultacje, aby rozwiać wszelkie wątpliwości w tym temacie. Można także prócz tego korzystać ze szkolenia pracowników i całego personelu. Przede wszystkim przydatna będzie pełna weryfikacja błędów, które potencjalnie mogą występować przy wdrożonym już systemie. Fachowcy HACCP oferują też wewnętrzny audyt, dzięki czemu oczekiwania systemu zostaną skonfrontowane z tym, jak obecnie działają procesy w firmie. Jako, że przepisy żywnościowe zmieniają się bardzo często, firmy żywnościowe powinny jak najszybciej przeprowadzić u siebie audyt HACCP i upewnić się, czy system jest prawidłowo wdrożony i prowadzony.

Sprawdź również informacje na stronie: HACCP reda.

Comments are closed .