> Uncategorized > Jak dbać o bezpieczeństwo żywności – systemy HACCP i GHP

Jak dbać o bezpieczeństwo żywności – systemy HACCP i GHP

Posted on | Możliwość komentowania Jak dbać o bezpieczeństwo żywności – systemy HACCP i GHP została wyłączona

W związku z przepisami prawa w Polsce obowiązkowy jest system HACCP. Jest to system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontrolnych, który ma za zadanie zapewnić maksymalne bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Jest to więc system, który identyfikuje, jak także kontroluje zagrożenia, które dotyczą bezpieczeństwa żywności.

Przestrzeganie zasad tego systemu tyczy się wszystkich zakładów gastronomicznych, jak też firm, które zajmują się produkcją i obrotem żywności.
System HACCP – co należy mieć świadomość tego?
Przede wszystkim powinno się podkreślić, że firmy które przechowują, wytwarzają czy transportują żywność, muszą wdrożyć odpowiednie systemy, aby zadbać o bezpieczeństwo żywności. Na rynku znajdziemy profesjonalne firmy, które świadczą usługi w zakresie HACCP Gdynia. Usługi te obejmują konsultacje, jak również doradztwo dotyczące wdrożenia oraz funkcjonowania systemu monitorowania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Realizowane są też na zlecenie klienta audyty wewnętrzne, które oceniają zgodność działań firmy z wytycznymi. Takie firmy udzielają też pomocy przy uzyskiwaniu odpowiednich certyfikatów bezpieczeństwa. Prócz tego, HACCP Hel prowadzi też szkolenia dla personelu firm gastronomicznych. Innym istotnym zagadnieniem związanym z poziomy bezpieczeństwa żywności jest dobra praktyka higieniczna, GHP Władysławowo. Jest to zbiór wszystkich działań, które muszą być podjęte, by warunki higieniczne produkcji i obrotu zapewniały świetny poziom bezpieczeństwa żywności. Działania te obejmują między innymi odpowiednie wyposażenie techniczne i procedury dezynfekcyjne.

Sprawdź: GHP Puck.

Comments are closed .