> Uncategorized > Hodowla ślimaka afrykańskiego

Hodowla ślimaka afrykańskiego

Posted on | Możliwość komentowania Hodowla ślimaka afrykańskiego została wyłączona

Ślimaki jadalne kojarzyły się dotychczas tylko z kuchnią francuską, w której są one wpisane w gastronomiczny kanon tradycyjnych potraw krajowych. Stale powiększająca się liczba osób jednakże ceni kuchnię orientalną, dlatego zapotrzebowanie na ślimaki sprawiło, że w Polsce powstała bardzo duża hodowla ślimaka afrykańskiego, który jest właściwym jadalnym gatunkiem. Wielu ludzi nie wyobraża sobie jedzenia tych nieprzyjemnych na 1szy rzut oka stworzeń, ale nie mając świadomości co dostali na talerzu z całą pewnością przekonaliby się do ich smaku. Można zauważyć, że w niemalże każdym polskim mieście działa skup ślimaków. Jest to alternatywa dla hodowli, ponieważ jej założenie wiąże się z bardzo dużymi inwestycjami, na które nie każdego stać. Samych hodowli w Polsce jest zaledwie wiele. Zdecydowana większość ślimaków jest wykorzystanych do importu, niemniej jednak duża ichniejszym część zostaje w państwie i znajduje swoje zastosowanie w najlepszych lokalach gastronomicznych nastawionych w tym momencie na kuchnię orientalną. Sama hodowla ślimaków jest trudna, gdyż wymaga dużego zaangażowania i całodobowej opieki nad nią. Stworzenie odpowiednich warunków do rozmnażania nie tylko sprzyja ślimakom, ale jest w głównej mierze określona prawem, dlatego aktualnie jej zbudowanie nie jest intuicyjne. Na całym świecie działają fermy ślimaków chociaż jest to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Odkąd granice były otwarte bardzo dużo chętniej podróżujemy i poznajemy smaki, których w przyszłości w bardzo wielu sytuacjach usilnie poszukujemy w swoim kraju.

Warto zobaczyć: hodowla ślimaków.

» Tags: , ,

Comments are closed .