> Uncategorized > Najlepsza oliwa – włoska oliwa z oliwek

Najlepsza oliwa – włoska oliwa z oliwek

Posted on | Możliwość komentowania Najlepsza oliwa – włoska oliwa z oliwek została wyłączona

W basenie Morza Śródziemnomorskiego rośnie wiecznie zielone drzewko – oliwka. Wydaje ona owoce – oliwki, które posiadają właściwości zdrowotne zarówno spożywane na surowo czy zakonserwowane. Jednak oliwa z oliwek jest wykorzystywana w kuchni oraz dodatkowo w kosmetyce. Oliwa z oliwek pozyskana zostaje w procesie tłoczenia „na zimno” albo na gorąco z miąższu owoców. Najlepsza oliwa z oliwek to oliwa extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia „na zimno”. Oliwa extra virgin uzyskana jest bez zastosowania środków chemicznych czy metod rafinacji. Owoce oliwki powinny zbierane być ręcznie. Ma najwięcej właściwości prozdrowotnych, w Polsce wciąż jest niedoceniana. Oliwa extra virgin to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, polecana jest profilaktycznie (np. przed rozwojem chorób układu krążenia) , a oprócz tego osobom przewlekle chorym (np. cukrzyca, stwardnienie rozsiane). Najlepsza oliwa z oliwek zawiera sporo witaminy D, E,F, można ją używać na surowo do sałatek , a dodatkowo do smażenia. Jednakże w kosmetyce może być wykorzystana jako naturalny olejek do ciała. Wzmacnia odporność skóry, dedykowana jest osobom cierpiącym na łuszczycę, czy alergie skórne. Oliwa z oliwek może być wykorzystana, jako składnik kremów, maseczek, peelingów. W szczególności polecana w celu przygotowywania kremów przeciwzmarszczkowych, a także jako maseczka do włosów suchych. Przy wyborze oliwy z oliwek należy kierować się nazwą marki i producentem, który ją stworzył. Najlepsza oliwa z oliwek przygotowana jest z dużą uwagą i z wykorzystaniem długoletniego doświadczenia.

Zobacz tutaj: włoska oliwa z oliwek.

Comments are closed .