> Uncategorized > Różne rodzaje zapiekanek – zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Różne rodzaje zapiekanek – zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Posted on | Możliwość komentowania Różne rodzaje zapiekanek – zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym została wyłączona

Często poszukujemy pomysłu na bardzo dobry i pożywny obiad. Gdy nie dysponujemy dużą ilością czasu, należy, by przepis był łatwy i dość szybki w zrealizowaniu. Należy pamiętać, że istnieje parę receptur na dania, które jesteśmy w stanie wykonać w prawie ekspresowym tempie. Dzięki nim żadna niezapowiedziana wizyta gości w naszym domu nie będzie już problemem!

Jednym z takich dań jest zapiekanka makaronowa. Do jej wytworzania potrzebujemy tylko swojego ulubionego rodzaju makaronu, warzyw, które będą nam pasować (mogą być to zarówno brokuły, jak i soczyste pomidory) oraz gęstego sosu (na przykład pomidorowego) i przypraw (sól, pieprz, zioła prowansalskie). Gotowe składniki umieszcza się w naczyniu żaroodpornym i wkłada na około dwadzieścia minut do nagrzanego piekarnika. Oczekujemy, aż zapiekanka nabierze koloru, a wszystkie składniki przygrzeją się. Prawda, że intuicyjne?

Warto też pamiętać, że istnieje de fakto sporo rodzajów zapiekanek. Dobrymi pomysłami będą również zapiekanka ryżowa lub zapiekanka ziemniaczana. Wykonuje się je na tej samej zasadzie, co danie z makaronem, zmieniając wyłącznie zasadniczy składnik.

Zapiekankę można przygotować na ostro, dodając ciut chilli albo większej ilości pieprzu, albo z sosem łagodnym, co na pewno ucieszy dzieci.

Taka potrawa nie jest ciężkostrawna. Jest bardzo pożywna i możemy posiadać gwarancję, że umieszczamy w naczyniu tylko te składniki, które rozpoznajemy i które nam niewyobrażalnie smakują.

Zapiekanki są bardzo dobre zarówno na zimę, jak i na lato. Będą podobać się wszystkim!

Zobacz: zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym.

Comments are closed .